Sammalistonkalliolla ja Tontunvuorella

Ihana Jääskelän luontopolku ei sijaitsekaan ihan kaupunkialueella, kuten suurin osa Jyväskylän poluista, vaan Vaajakosken ABC:n takana, pienen ajomatkan päässä.  Pyörälläkin voi lähestyä kohdetta, laitan ajo-ohjeet tämän kirjoituksen loppuun.

Me kävimme Jääskelän luontopolulla aurinkoisena talvipäivänä. Koska emme keskittyneet emmekä tarkistaneet kohteen karttaa etukäteen, lähdimme kiertämään polun väärään suuntaan.

Kävelimme ensin nuotiopaikalle ja se onkin oikein hyvä kohde vaikka lasten tai hieman huonojalkaisten kanssa, polku kulkee helppoa maastoa metsän läpi rantaan.

Nuotiopaikalta lähdimme takaisin polulle ja kyllä oli rannassa komeaa! Aurinko paistoi, jäällä oli hiihtäjiä ja polun molemmin puolin oli hieman kevättä aistittavissa. Itse polku oli liukas polkukierroksen eteläpuolella, mutta hyvillä kengillä pysyimme pystyssä.

Sammalistonkalliolta avautuva näkymä ei täysin hemmottele maisemakuvaajaa, edessä on paljon puita, mutta sen sijaan maisemantuijottaja saa tästäkin jo annoksensa: kiivetessä kiven päälle sai kurkistella puitten raosta upeaa Päijännettä. Polkua tähän mennessä oli tallustettu puolet viidestä kilometristä väärään suuntaan ja kohta oli tehtävä ratkaisu, mennäkö oikopolkua. Oikeasta lähtosuunnasta käsin olisi oikotien kohta jo ohitettu saavuttaessa näköalapaikalle.

Oikopolulle sanoimme reippailijoina ei ja se olikin hyvä ratkaisu, sillä tuo polun alkupää, jota nyt tarvoimme väärään suuntaan, piti sisällään paljon mielenkiintoista nähtävää. Kokonaisuudessaan Jääskelän luontopolku on todella vaihteleva ja ajoittain kesällä varmasti kasvustoltaan runsas useine lehtoineen. Myös kuivaa männikköä ja kalliota löytyy. Korkeus vaihtelee, välillä meno on hidasta tarpomista ylämäkeen ja välillä taas laskeudutaan takaisin alas. Jos oikein reippaasti kävelee, tulee hiki ja kyllähän viiden kilometrin polulle jo eväät pitää ottaa mukaan!

En osaa sanoa maaston kosteutta tällä hetkellä Jääskelän polulla, mutta kevättä kohti oletan kumisaappaitten olevan paras varuste tai ainakin hyvin vettäpitävät kengät jalkaan ja varakengät autoon mukaan.

Lunta lienee jo vähemmän jos enää ollenkaan. Vetisimmissä kohdissa taisi olla pitkospuut. Polku on kuitenkin hyvin merkitty, ainakin oikeaan suuntaan kiertäen.

Ajo-ohje kaupungin sivuilta: Jääskelän ulkoilualue sijaitsee pohjoisimman Päijänteen itärannalla Vaajakosken taajaman eteläpuolella. Löydät sinne ajamalla Vaajakosken ABC:ltä runsaat neljä kilometriä etelään Oravasaarentietä ( tie numero 644, vanha nelostie). Tieltä erkanee oikealle eli länteen Jääskeläntie. Aja sitä, aluksi uusi nelostie alittaen, noin 1 700 m, niin saavut luontopolun lähtöpaikan pysäköintipaikalle.

Lueskelin vasta jälkikäteen Jalkaisin-blogista, että yksi puujättiläinen olisi tuolta polun likeltä löytynyt. Ensi kerralla sitten! Myöskin Mäyrävuori jäi käymättä sekä Jyväskylän kaupungin perustajan, C. C. Rosenbröijerin hautakappeli, mutta ensi kesänä täällä täytyy käydä kerran jos toisenkin! Siirrymme muutenkin kevyempään varustukseen ja vihreämpiin valokuviin.

-Anne

Tämä kirjoitus kuuluu #polkuhaaste-sarjaamme. Rohkaisemme aloittelevia ja kokeneempiakin arkiretkeilijöitä ottamaan ilon irti verorahoistaan ja kiertämään oman kaupungin ylläpitämät luontopolut. Jyväskylässä polkuja on 10 ja ohjeet niiden löytämiseksi löytyvät kaupungin sivuilta täältä. Jaa kuva luontopolulta tunnisteella #polkuhaaste Twitterissä tai Instagramissa! Kaikki meidän #polkuhaaste-jutut löytyvät tästä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.