Kuhankosken riippusilta – kyläyhdistyksen voimannäyte

Kun kevät jo lirisee ja loimottaa joka paikassa, minä vielä muistelen talvea. Mutta nämä kaikki kohteeni taitavat sopia myös kevääseen ja kesään, joskin maisemat lienevät vehreämmät, joten antaa mennä! En ole sitä tyyppiä, joka hilloaa nyt ensi talven kirjoituksia, käydään sitten uudelleen jossain muissa paikoissa ja kirjoitellaan niistä tuoreeltaan.

Väistelen myös vastuuta alkukesän pitkän retken suunnittelusta: kirjoittelen näitä aihioita valmiiksi jutuiksi ja olen superaktiivinen somessa ja ihan vaan ettei liian helpoksi menisi, vaihdoin työtehtäviäkin sellaisiin, mistä en ymmärrä hölkäsen pöläystä, mutta eteenpäin, sanoi vuonna -80 syntynyt mummo lumessa!

Tähän on ehkä kuitenkin luvassa muutos piakkoin, kun alan esitellä teille kaikkia listoja pakkaamisesta, seuraamme retkimuonan kuivumista kuivurissa, suunnittelemme parhaita lähestymisajoreittejä ja piirtelemme täällä blogissa karttaan viivoja.

Tai sitten näin ei tule käymään, koska keväässä on niin paljon nähtävää ja ehkäpä minä ehdin sitten myöhemmin kirjoittamaan siitä, miten meidän ekalle vaellukselle ei ehditty valmistautua ajoissa!

Mutta nyt alkuperäiseen asiaan:

Kuhankoski

Pikkuinen talvikohde jäi esittelemättä, kun puhuimme aiemmin Kuusaankoskesta.

Samalla retkellä kävimme nimittäin Kuhankosken voimalaitoksella, jonka vieressä on Kuhankosken riippusilta.

Silta on osa kolmen sillan reittiä, johon kuuluvat Kuhankosken riippusilta, Kuhankosken kanavan silta ja Liisanniemen silta. Riippusiltaan liittyy tarina kyläyhteisöstä, joka yhdistää voimansa ja saa sillatkin pysymään paikoillaan, kyläläisille oli nimittäin joulukuussa 2008 kerrottu sillan purkutyöstä seuraavana kesänä, jos ei sillalle löydy uutta omistajaa ja kunnostajaa.

Kuhankoski

Kyläseura Kuhaset ry pisti toimeksi, olihan voimalaitoksen ja sillan kokonaisuus merkittävä kulttuurimaisema ja matka Kuhankoskelta Harhalan puolelle pysyisi lyhempänä sillan säilyessä.

Sillan ostohinta oli lopulta vain yhden euron verran.

Jyväs-Riihi ry:n tuella sillan kunnostustyöt alkoivat, talkoohenkeä riitti sillan väliaikaisen kunnostamiseen ja nyt silta onkin taas käytössä ja osa Kolmen sillan reittiä. Sillan yli kulkee mm. vuosittainen Kolmen Sillan Lenkki.

Historiatiedot eivät ihan suoraan kertoneet, koska kunnostetun sillan avajaiset olivat ja kuvatkin ovat hävinneet kyläyhdistyksen sivuilta, mutta silta on kaunis ja maisema sillalta sekä voimalaitoksen, että toiseen suuntaan näyttävä. Pidän myös vanhoista rakennuksista ja vesivoimalan punaiset tiiliseinät hehkuvat kauniisti.

Kävimme paikalla talvella ja oli hieman pilvinen sää, joskin aurinko pilkahteli hieman pilvipeitteen raoista. Poislähtiessämme alkoi sataa lunta, sillä tavalla näyttävästi, minkä kamerakin jo huomaa. Tiedättehän, lumisadetta on hieman vaikea vangita valokuviin, ellei jokainen hiutale ole neljännes nenäliinasta kooltaan.

-Anne

 

Tämä kirjoitus kuuluu #polkuhaaste-sarjaamme. Rohkaisemme aloittelevia ja kokeneempiakin arkiretkeilijöitä ottamaan ilon irti verorahoistaan ja kiertämään oman kaupungin ylläpitämät luontopolut. Jyväskylässä polkuja on 10 ja ohjeet niiden löytämiseksi löytyvät kaupungin sivuilta täältä. Jaa kuva luontopolulta tunnisteella #polkuhaaste Twitterissä tai Instagramissa! Kaikki meidän #polkuhaaste-jutut löytyvät tästä.

Yksi vastaus artikkeliin “Kuhankosken riippusilta – kyläyhdistyksen voimannäyte”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.