Kärjenkallion lintutorni

Pääsiäisen pitkänä viikonloppuna kävimme sukuloimassa, kuitenkaan retkeilyä täysin unohtamatta. Kävimme Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa Huittisissa Kärjenkallion lintutornissa, joka on huikeat 18 metriä korkea. Torniin mahtuu kerrallaan 50 lintubongaria ja tällä kertaa saimme olla keskenämme, mutta kevään edetessä tuolla tulee olemaan ruuhkaa. Näkymä tornista aukenee matalalle, lähes umpeenkasvaneelle Puurijärvelle, joka on myös kansainvälisesti tärkeä lintukohde. Retkiseurueemme kertoikin tarinoita, kuinka linja-autolastillinen lintuturisteja oli kerran sattunut Ala-Kauvitsanjoen nuotiopaikalle samaan aikaan: siinä sitä sitten riittikin viittomista, kun nämä eivät osanneet muita kieliä eikä turistit suomea, mutta sopu oli antanut sijaa koko porukalle.

Ennen Kärjenkallion lintutornia on näköalatasanne, jonne on rakennettu (kesäolosuhteissa) esteetön polku. Vielä polku oli sen verran jäässä, että huonojalkaisempaa hirvittää, mutta metsä oli jo jostain kohtaa melkein lumeton. Suo on todella vilkas keväisin ja vaikka oikea lintusesonki alkaakin vasta parin viikon päästä, paikalla kävi jo melkoinen melske. Joutsenet huusivat niin, että se kuului parkkipaikalle asti ja tunnistimme muutamia muitakin lintuja äänen ja lentoharjoitusten perusteella. Meillä oli mukana kiikarit, joten näimme lintuja, mutta valokuvaaminen vaatinee hieman parempia välineitä matkaan, sillä kaikissa kuvissamme linnut muistuttavat kärpäsenkakkoja ruudulla. Lisäksi tietoutemme eri lajeista on melko pieni, joten voi olla, että pidämme teoriatuokion ennen seuraavaa retkeä. Ja lintuopas! Tarvitsen sellaisen.

Näköalatasanteen jälkeen on vielä noin 400 metriä korkeammalle lintutornille. Puurijärven rantaniittyjä hoidetaan laiduntamalla ja ne ovat perintömaisemakohde, joten kesällä tässä kohtaa on varmaankin lehmiä, jotka tuovat oman lisänsä maisemaan. Tornia lähestyttäessä meinasi jo kengät kastua, mutta polku oli kuitenkin vielä helppokulkuinen. Torniin kiipeäminen ei tehnyt pahaa, mutta sieltä alas… no, askelensa oli sovitettava tarkkaan enkä nostanut katsetta rappusista!

Täysin lajeista ennalta ymmärtämättäkin Kärjenkallion lintutornissa voi nauttia kevään muuttoliikkeestä, sillä tornissa on hyviä infotauluja suolla tavatuista lajeista. Siellä on bongattu harvinaisuuksiakin, joten kannattaa keltanokankin olla tarkkana, ettei mene hieno havainto ohi kiikarin. Lajillisesti vielä tärkeämpi on Isosuo, jossa on oma lintutorninsa.

Puiston toisella reunalla Ala-Kauvitsanjoen varressa on nuotiopaikka, jossa kävimme paistamassa makkarat. Meillä oli omat puut mukana, sillä kansallispuiston sivulla mainittiin klapien olevan tilapäisesti loppu ja lisää tulevan keväällä, tosin tarkempaa ajankohtaa ei ollut mainittu, mutta muutenkin ne yhteen makkaranpaistoon tarvittavat puut jaksaa kantaa ja niitä kannattaa pitää vaikka auton takakontissa varalla, jos haluaa tulen tehdä paikassa, jossa ei ole ihan täyttä varmuutta polttopuiden saatavuudesta. Nuotiopaikalle vie muutaman kilometrin polku. Tässä puistossa polut ovat hyvin pienessä osassa, koska suuri osa puistosta on rajoitusosaa. Liikkuminen rajoitusosissa on kielletty, Puurijärven ja Korkeasuon alueella 1.2. – 30.11. ja Isosuo, Aronsuo, Kiettäreensuo ja Ronkansuo 1.4. – 15.7. Rajoitukset antavat rauhan pesiville ja alueella levähtäville linnuille. Koira on muutenkin, mutta erityisesti tällaisella lintualueella, pidettävä kytkettynä. Tämä kansallispuisto onkin erinomainen päiväkohde, mutta telttaillakin saa nimenomaan tuolla nuotiopaikalla, jos mielii tarkkailla lintuja useamman päivän.

Kärjenkallion näköalatasanne on 400 metriä parkkipaikalta ja lintutorni 800 metriä. Parkkipaikan löytää laittamalla osoitteen navigaattoriin: Yttiläntie 981,  32800 Kokemäki.

Ihanaa kevätaikaa kaikille lukijoille, nyt se nimittäin alkaa, se vehreyden ja lintujen metelöinnin voimistuminen kesää kohti!

-Anne

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.