Kärjenkallion lintutorni

Pääsiäisen pitkänä viikonloppuna kävimme sukuloimassa, kuitenkaan retkeilyä täysin unohtamatta. Kävimme Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa Huittisissa Kärjenkallion lintutornissa, joka on huikeat 18 metriä korkea. Torniin mahtuu kerrallaan 50 lintubongaria ja tällä kertaa saimme olla keskenämme, mutta kevään edetessä tuolla tulee olemaan ruuhkaa. Näkymä tornista aukenee matalalle, lähes umpeenkasvaneelle Puurijärvelle, joka on myös kansainvälisesti tärkeä lintukohde. Retkiseurueemme kertoikin tarinoita, kuinka linja-autolastillinen lintuturisteja oli kerran sattunut Ala-Kauvitsanjoen nuotiopaikalle samaan aikaan: siinä sitä sitten riittikin viittomista, kun nämä eivät osanneet muita kieliä eikä turistit suomea, mutta sopu oli antanut sijaa koko porukalle.

Ennen Kärjenkallion lintutornia on näköalatasanne, jonne on rakennettu (kesäolosuhteissa) esteetön polku. Vielä polku oli sen verran jäässä, että huonojalkaisempaa hirvittää, mutta metsä oli jo jostain kohtaa melkein lumeton. Suo on todella vilkas keväisin ja vaikka oikea lintusesonki alkaakin vasta parin viikon päästä, paikalla kävi jo melkoinen melske. Joutsenet huusivat niin, että se kuului parkkipaikalle asti ja tunnistimme muutamia muitakin lintuja äänen ja lentoharjoitusten perusteella. Meillä oli mukana kiikarit, joten näimme lintuja, mutta valokuvaaminen vaatinee hieman parempia välineitä matkaan, sillä kaikissa kuvissamme linnut muistuttavat kärpäsenkakkoja ruudulla. Lisäksi tietoutemme eri lajeista on melko pieni, joten voi olla, että pidämme teoriatuokion ennen seuraavaa retkeä. Ja lintuopas! Tarvitsen sellaisen.

Näköalatasanteen jälkeen on vielä noin 400 metriä korkeammalle lintutornille. Puurijärven rantaniittyjä hoidetaan laiduntamalla ja ne ovat perintömaisemakohde, joten kesällä tässä kohtaa on varmaankin lehmiä, jotka tuovat oman lisänsä maisemaan. Tornia lähestyttäessä meinasi jo kengät kastua, mutta polku oli kuitenkin vielä helppokulkuinen. Torniin kiipeäminen ei tehnyt pahaa, mutta sieltä alas… no, askelensa oli sovitettava tarkkaan enkä nostanut katsetta rappusista!

Täysin lajeista ennalta ymmärtämättäkin Kärjenkallion lintutornissa voi nauttia kevään muuttoliikkeestä, sillä tornissa on hyviä infotauluja suolla tavatuista lajeista. Siellä on bongattu harvinaisuuksiakin, joten kannattaa keltanokankin olla tarkkana, ettei mene hieno havainto ohi kiikarin. Lajillisesti vielä tärkeämpi on Isosuo, jossa on oma lintutorninsa.

Puiston toisella reunalla Ala-Kauvitsanjoen varressa on nuotiopaikka, jossa kävimme paistamassa makkarat. Meillä oli omat puut mukana, sillä kansallispuiston sivulla mainittiin klapien olevan tilapäisesti loppu ja lisää tulevan keväällä, tosin tarkempaa ajankohtaa ei ollut mainittu, mutta muutenkin ne yhteen makkaranpaistoon tarvittavat puut jaksaa kantaa ja niitä kannattaa pitää vaikka auton takakontissa varalla, jos haluaa tulen tehdä paikassa, jossa ei ole ihan täyttä varmuutta polttopuiden saatavuudesta. Nuotiopaikalle vie muutaman kilometrin polku. Tässä puistossa polut ovat hyvin pienessä osassa, koska suuri osa puistosta on rajoitusosaa. Liikkuminen rajoitusosissa on kielletty, Puurijärven ja Korkeasuon alueella 1.2. – 30.11. ja Isosuo, Aronsuo, Kiettäreensuo ja Ronkansuo 1.4. – 15.7. Rajoitukset antavat rauhan pesiville ja alueella levähtäville linnuille. Koira on muutenkin, mutta erityisesti tällaisella lintualueella, pidettävä kytkettynä. Tämä kansallispuisto onkin erinomainen päiväkohde, mutta telttaillakin saa nimenomaan tuolla nuotiopaikalla, jos mielii tarkkailla lintuja useamman päivän.

Kärjenkallion näköalatasanne on 400 metriä parkkipaikalta ja lintutorni 800 metriä. Parkkipaikan löytää laittamalla osoitteen navigaattoriin: Yttiläntie 981,  32800 Kokemäki.

Ihanaa kevätaikaa kaikille lukijoille, nyt se nimittäin alkaa, se vehreyden ja lintujen metelöinnin voimistuminen kesää kohti!

-Anne

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

Matkailuakatemia

Päättyneen Suomat-akatemian ja nykyisen YritysLab-hankkeen yhteinen sivusto. Hankkeissa mukana laaja verkosto Suomen koulutusorganisaatioita.

Pipo silmillä

Lumeen rakastunut seikkailija

Reppu ja reissumies

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

LUONTOHAASTE

Tartu haasteeseen ja lähde kanssamme seikkailulle Suomen luontoon!

Lähierä™

Luonto on lähellä

Paula's photo

Photos and about photography in Jyväskylä

A Blog About Adventure

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

An Englishman in Finland: Blog

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Metsän suloisin paikka - Skogens ljuvligaste plats

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Pilkunviilaaja(ko)rento

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Yhteiskuntakriittinen puolue

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Elämäntapana Elämä

Kiivetään vuorille, juostaan alas, matkustetaan maailman ääriin.

Daphnion

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Tassut trailille

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Travellover

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Likely Gone Hiking

Moments from near and far

Polku

Outdoor Life Above the Arctic Circle

Reppu ja Reissumies Backpacker's Backpack

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Putkiaivomies ~ luonto kutsuu.

Retkeilyblogi suurella sydämellä.

Sinisen repun kirous

Hyvin pitkälti retkeilyä, ulkoilua, luontoaiheita, kaikenlaista näpertelyä ja kokeilua - ja joskus jotain muutakin!

Backroad Balkans

Never Stop Exploring

Reppuretkiä

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

huippuretki.fi

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Naisretkeilyn koko kuva

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

TIMOANTTALAINEN.COM

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

KEAN RETKI

Kaupunkilaisneito etsii luontoaan

%d bloggers like this: