Halsvuoren hopeakaivos, osa 2/2

Kuten edellisessä jutussamme kirjoitin, ensivisiitti Halsvuorelle tapahtui pimeällä.

Seuraavana päivänä kävimme vielä tarkistamassa, olivatko Halsvuoren hopeakaivos ja sen isot kalliot kohdallaan ja olivathan ne.

Tämä paikka on päivänvalossa vähemmän uhkaava, suorastaan kutsuu lämpimillä väreillään ja tällainen kivenhalaaja on jonkin verran (paljon) innoissaan.

Tällä kertaa kiersimme kallion oikaisemalla metsän läpi kunnon hankiaista pitkin ensin kallion laelle ja sitten toiselta puolelta metsää kallion juurelle. Juurelta kipusimme takaisin laelle vielä ennen lähtöä juomaan kahvit ja syömään keksejä (ei ne meidän eväät useinkaan päiväretkellä ole kovin eräuskottavat).

Tulipa siis täysi kierros jyrkänteen ympäri ja aivan hirvittävän harmillisesti jäi moikkaamatta toinen vaeltajapari, kun he sattuivat juuri kallion alle ollessamme yllä ja ehkä toisinpäinkin ja näin vain vilauksen toisen retkeilijän punaisesta takista.

Olisin halunnut tarjota kahvia tai vain morjestella iloisesti, mutta niin vain olin jossain parinkymmenen metrin päässä ja vaikutin vain typerältä stalkkerilta!

Aurinko loimotti oikein keväisesti ja fiilis oli erinomainen. Juuri tällaiset päivät ja pienet retket pistävät ajattelemaan, että ulkoilu on parasta lääkettä masennukseen tai väsymykseen.

Keväisin herään aikaisin, koska en valolta pysty kovin pitkään nukkumaan ja jos jään sohvalle makaamaan, menee siinä koko päivä. Vaikka telkkarista tulisi mitä tahansa luontodokumenttia, ei se kuitenkaan samalla lailla piristä kuin raitis ilma.

Halsvuori, ns. Halsvuoren hopeakaivos, on kivenheiton päässä tieltä. Isoja kiviä kumartava olo tuli autojen äänistä huolimatta.

Näkymä korkealta oli hieno, paitsi tuonne hakkuuaukon suuntaan, siellä ei niinkään silmä levännyt. Matalalla taas, se kallion pinta vain houkuttaa nojaamaan posken vasten itseään ja tunnustelemaan pintaansa.

Hopeakaivoksen suuaukko on veden vallassa, talvisin siis jään, mutta luin juuri, että se olisi viisi metriä syvä ja sen pohjalta lähtisi käytävä vaakasuoraan.

Kalliomaalaukset erottuvat vaivoin, voin vain kuvitella, mitä ne esittävät (tai googlettaa), kaikki kyltit ovat kadonneet kohdaltaan. Pieni aita suojaa, etten vahingossa nojaisi noihin muinaisiin piirroksiin.

Kiipeilykoukut kiertävät piirrokset ja niitä näkyy pitkin seinää ja mietin, millaista olisi roikkua tuolta seinältä köyden turvaamana, pitäen kiinni pienistä railoista kunnes sormista loppuisi voima.

Metsässä matkalla alas on kasa sulkia ja höyheniä, sillä jollekin taivaan elätille on siinä käynyt kalpaten. Vain luut ovat jäljellä, siinä on herkutellut joku isompi, kuin se sulistaan luopunut.

Kasvit roikkuvat kallioilta, kauempaa katsottuna näyttää kesäiseltä, mutta lähempää huomaa vihreän olevan vain hämäystä, kunnes kevät taas lämmittää kalliota.

En muistanut edes puhelimella ottaa kuvia, koska ympärillä on niin monta tonnia kiviä. Alla kuitenkin Heikin ottamia kuvia retkeltämme:

//Anne

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.