Elämäni pohja

Mikä on matkamiehen ja -naisen tärkein varuste? Onko se kartta ja kompassi? Vai lie tulukset ja kuksa?

Ei. Tärkeintä on kengät. Hyvät kengät suojaavat jalkoja, tukevat nilkkaa ja tekevät olon voittamattomaksi. Omiani en varmaan vaihda ihan hetkeen, sillä sain ne vasta viime syksynä syntymäpäivälahjaksi. Nyt ne ovat tuskin sisäänajetut! Normaali käyttöaika vaelluskengille on lähes vuosikymmen tai kaksi, ainakin todellisten vaeltajien juttujen mukaan. Kuulemma kengät myös suuttuvat käyttämättöminä kaapissa makuuttamisesta ja tiputtavat pohjansa, kertoo yksi huhu. Käsittääkseni ilmiötä ei ole vahvistettu, mutta liian lämmin ja kuiva säilytyspaikka haurastaa kenkien pohjamateriaalia. Hyvä keino pitää popot tarpeeksi kosteina ja joustavina on säilyttää niitä eteisessä, jolloin ne on helppo sujauttaa jalkaan, paljon helpompi kuin kodinhoitohuoneesta tai varastosta, ja silloin niillä tulee myös käveltyä.

Kenkäostoksille meitä yllytti erään liikkeen lopetusmyynti: kaikki puoleen hintaan! Voitte arvata, ettei ollut yhden yhtä kenkää jäljellä, kun menimme paikalle. Ostamisen vaikein osuus eli päätös oli kaiketi jo tehty, sillä jatkoimme matkaa Partioaittaan, jossa ei sitten ollut minkään valtakunnan alennusmyyntejä menossa. Silti sieltä lähti mukaan kaksi paria Hanwagin vaelluskenkiä ja kauppaan jäi sen kuun tilistä kunnon viipale. Vaikka rahaa meni aivan hirveästi, en muista hetkeä, jolloin olisin ollut onnellisempi jostain tavarasta! Melkein itku silmässä lähdimme kotiin.

Silloin ymmärsin, kuinka tosissaan Heikkikin oli retkeilyharrastuksemme suhteen: ei ole enää empimistä siinä, kiinnostaako metsä vai ei, kun kauppakassissa on sekä miehen että vaimon kalleimmat kengät ikinä, se on rakkautta – metsään, kenkiin ja myös vaimoon.

Miten valitaan oikeat kengät?

Kun valitsin kenkäni, olin ottaa tavallista kokoani, mutta onneksi testasin myös kokoa isompaa villasukan kanssa. Minähän olen kova villasukkien ystävä, käytän niitä lähes aina, kesälläkin. Partioaitassa on pieni testimäki, se kertoo aika paljon kenkien luonteesta ja koosta ja myös asiantunteva myyjä on kultaa kalliimpi apu kenkää valitessa. Muuten suosittelen verkkokauppoja, mutta vaelluskengät ovat tärkein varuste, joten oikeanlaiset saa varmasti kaupasta. Testimäessä pienemmän kengän kanssa muussaantui varpaat, mutta yhtä kokoa tavallista kengännumeroani isommat kengät tuntuivat paremmilta: ne eivät olleet liian suuret mutta varpaille jäi kuitenkin tilaa. Minulla oli omat kokeilusukat mukana, mutta sovitussukkiakin kaupassa oli.

Kengän käyttötarkoitus on ratkaiseva: juoksetko vai käveletkö, lähdetkö Lapin vaellukselle rinkka selässä vai kevyemmin hotelliin yöksi tai käveletkö lähinnä kaupungin poluilla? Vaelluskenkiä löytyy hieman joustavammalla pohjalla ja jäykemmällä pohjalla, omani tuntuivat melkein laskettelumonoilta ensimmäisillä retkillä, mutta nyt tunne on vaihtunut ja kenkä muuttunut joistain kohti joustavammaksi, kuitenkin täysin ryhtinsä säilyttäen. Tavallaan kenkä on nyt muotoutunut minun jalkani mukaiseksi ja kun olen kävellyt näillä kengillä mahdollisimman paljon, ne alkavat tuntua kevyiltäkin ja tukevat elämässä kuin parhaat ystävät.

Oikeankokoinen vaelluskenkä tuntuu hyvältä jo kaupassa, mainitsemani voittajan olo tuli minulle jo testimäessä: kenkä ei lipsunut, vaikka pohja on jäykkä. Pieni ylä- ja alamäki riittivät jo muodostamaan luottavan suhteen vaelluskenkiin. Päässä alkoi soida ”Reissumies” ja tunsin, että nämä kengät jalassa minusta tulee oikea vaeltaja. Tiedättehän, pieni tsemppi voi joskus olla tarpeen!

Jalan terveys

Työfysioterapeutti oli yksi rohkaisija kunnon kenkien ostoon. Minulla on jaloissa löysä liitoskohta nilkan ja jalkapöydän välissä eli ne eivät ole ihan tavallisen hyvät ja kestävät nilkat. Nilkan yliliikkuvuus pistää muun jalan koville: kantakalvo varpaista kantapäähän kiristyy, pohkeet ja sääret voivat puristua kramppiin asti pitkillä kävelyillä ja polvet tulevat aivan älyttömän kipeiksi. Minun nilkoissa löysyys on tuossa edessä keskellä, joten en kärsi nilkan nuljauttamisen riskistä, vaan ongelmat säteilevät polviin, lonkkiin tai jopa selkään asti. Hoitomuodot jaloilleni ovat vähissä: oleskelu paljain jaloin, pitkään matkaan vaelluskengät ja lenkkikenkien valinnassa huomio jämäkkyyteen. Venyttelyllä voin hoitaa jalkapohjassa olevan kantakalvon kireyttä. Vaelluskenkien ostamisen jälkeen talviset polvikivut ovat jääneet taa: pohja kun pitää paremmin kuin aiemmissa kengissä.

Todella laadukkaista ja hengittävistä nahkakengistä on muutakin etua.  Vaikka minulla on tosi pienet jalat, ne hikoavat uskomattoman paljon. Minun sukkani olivat aikaisemmin usein hiestä märät ja kengät kuin kengät haisivat jo muutaman kuukauden käytön jälkeen mätänevältä raadolta. Vaelluskengät eivät ole vielä puolessa vuodessa alkaneet haista kuolemalta. Niiden pohjalliset tosin on helppo ottaa tuulettumaan ja sukillakin on väliä: merinovilla on tälle jalalle hellin vaihtoehto.

Jos sinulla on jalkaongelmia, kannattaa niistä kysyä fysioterapeutilta. Jos esimerkiksi koet kipuja pitkään kävellessä tai aina kävellessä, eikä ongelmaa tutkita, se ikävästi vaikeuttaa esimerkiksi retkeilyä ja luonnossa liikkumista. Fysioterapeutti tarkistaa jalan asennon, joustavuuden ja askelluksen ja osaa neuvoa kenkien valinnassa. Joskus polku on pehmeänä alustana parempi jalalle, joskus kyse on vääränlaisista kengistä, kuten minulla.

Vielä yksi pieni vinkki kengännauhojen sitomiseen, jos tarvitset säädellä nauhojen tiukkuutta varsiosassa ja jalkaosassa, videon tarjoaa Partioaitta Oy pikanikseineen (nämä ovat tosi hauskoja ja informatiivisia, kannattaa katsella!):

 

 

Mitkä ne mun kengät sitten on?

Tämähän ei ole maksettu kirjoitus, koska viime syksynä ei ollut vielä tätä blogia olemassakaan. Taisin saada kenkiin jonkin käsittelyaineen kaupan päälle, kun ostin monet kerralla. Sillähän ne suihkutettiin ja vahaa päälle kunnolla alussa ja kunnolla silloin tällöin. Kenkävalintani on Hanwag Lady Tatra GTX, joka on melko kapealle jalalleni se paras vaihtoehto. Heikin kengät ovat samanmerkkiset mutta malli on jokin toinen. Hanwagilla löytyy useita eri lestejä, erityisen kapealle tai leveälle jalalle on omansa sekä jalkaongelmista kärsivälle. Eri lestit on esitelty kattavasti täällä. Partioaitan sivuja kannattaa lukea muutenkin ennen ostopäätöstä (ostitpa sieltä tai muualta), koska siellä on kerrottu todella paljon tietoa kengistä ja muistakin vaellustarvikkeista. Sieltä saa myös muita luotettuja kenkämerkkejä, Meindl on minulle tuttu muiden käyttäjien kertomuksista.

Kenkien hoito

Käytän kenkieni suojaukseen myöskin Partioaitasta samalla saatua suojasuihketta, jolla käsittelin kengät aluksi. Sen kuivuttua kaikessa rauhassa levitin ohuelti vahaa, juuri näille Hanwagin kengille tarkoitettua. Vaha hoitaa kenkiä ja parantaa säänkestävyyttä ja vedenpitävyyttä tuhoamatta hengittävyyttä. Ennen suojaamista tulee tarkistaa, että suoja-aine sopii juuri näille kengille, esimerkiksi Hanwagin Gore-Tex-kalvo tukkiutuu liian rasvaisista aineista. Alkukäsittelyn jälkeen olen rasvaillut niitä pahempien kastumisten jälkeen ja ne ovat oikein hyvässä kunnossa. Saas nähdä, miten ne kestävät kesän pidemmät reissut!

Sain kommenteissa lisää vinkkejä! Käytä sukkahousuja sukan sijasta, sillä vaikka tuntuu, ettei vahaa kulu juuri lainkaan näinkään, sukka imee sitä turhanpäiten. Sen sijaan sukkahousu on hyvä levitysmateriaali ja kuten mainitsinkin kommenteissa, on ehkä käytävä ostamassa vaelluskengänhoitosukkahousut!

Kuten aiemmin mainitsin, kenkiä ei tulisi kuivattaa liian lämpimässä, esimerkiksi lattialämmitys voi olla niille jo liikaa, eikä niitä pitäisi pitää pitkiä aikoja esimerkiksi uunin päällä. Paras paikka kengille on jalassa tai eteisessä valmiina jalkaan laitettavaksi, jolloin niitä tulee riittävästi pidettyä. Älä säästele näitä kenkiä, niitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi harvoin!

-Anne

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.