Seitsemän kukkulan luontopolku

Nimeltään kovin komean kuuloinen Seitsemän kukkulan luontopolku sai tuskin hien nousemaan, mikä lienee ihme: kyseessä oli meistä toiselle ensimmäinen lumikenkäretki koskaan ja toisellekin eka kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kukkuloita ei siis kannata odottaa, mutta mukavaa metsämaastoa sen edestä.

Reitti on uusittu kesällä 2015 ja kiertosuunta on vaihdettu kulkemaan vastapäivään.

Polku on talvella hieman yksitoikkoinen, ellei lasketa hienoja tykkylumisia muodostelmia, jotka juuri tämäntyyppinen talvisää on saanut aikaan polun varrelle, mutta palaamme asiaan taas kesällä, kun kaikki upeus on nähtävissä.

Tällä kertaa polun kiertäminen kävi hyvästä matalasykkeisestä urheilusta ja pitihän noita lumikenkiä jossain testata!

Kun Jyväskylän kaupungin sivuilla kehotetaan varaamaan tähän 2,3 kilometrin kierrokseen pari tuntia, se taitaa sisältää myös matkan Jyväskylästä Tikkakoskelle ja puolen metrin umpihangen. No, vitsi vitsinä, saahan sitä madella polulla vaikka koko päivän, jos on ihana sää ja aikaa.

Kaupunki on muuten viime viikolla uusinut nettisivujaan ja etusivu on eksyttänyt luontopolkujen etsijät, mutta info kaikista kaupungin luontopoluista löytyy edelleen täältä.

Polulle ajaa Jyväskylästä alle puolessa tunnissa, osoitteeksi navigaattoriin kannattaa laittaa parkkipaikka eli Luonetjärventien alkupää.

Paikallisliikenteen bussikin kaarsi vastaan heti parkkipaikalta lähdettyä, joten lähelle pääsee silläkin.

Helmikuun lopulla parkkipaikka oli täpötäynnä hiihtäjiä, jotka sivakoivat pitkissä jonoissa ristiin rastiin samoja metsiä kuin mekin, mutta eri kohdista, reittiemme kohdatessa puolenkymmentä kertaa.

Joka kerta olimme varovaisia, ettei hiihtäjä näe meidän tallustavan latua ja että emme kömpelöine tennismailoja muistuttavine läpysköinemme tuhoa latua milliäkään.

Kun polku loppupuolella meni hetken samaa matkaa ladun kanssa, tarvoimme suosiolla hangessa latupohjien vieressä. En halua saada syytöksiä ladun tuhoamisesta!

Luontopolku on siis aivan eri asia kuin latupohja, vaikka lähtevätkin saman parkkipaikan eri päistä, joten kannattaa etsiä oikea opaste ja suunnata umpihankeen, eikä pilata latuja.

Kaikki 14 opastaulua on uusittu viime kesän remontin yhteydessä. Osa niistä kertoo hyvinkin mielenkiintoisista asioista, kuten suppakuopista, jotka muodostuivat, kun jääkaudella isompi pala jäätä on jäänyt pyörimään juuri tähän ja painanut maastoon ison kuopan.

Kesällä näissä on vähän erilainen efekti, kun esimerkiksi kasvit ovat nähtävissä. Suppa tosin erottautui myös lumen alta, eli tuo kuoppa on kyllä aikamoinen.

Talvella ongelmallista on löytää reitti kohdissa, joissa kesällä menee selkeä polku, jolta ei voi harhautua, tai pitkospuut, joita muutamia tälläkin reitillä on.

Oman haasteensa tekee merkintöjen peittyminen lumen alle, kun puunrungot ovat toiselta puolelta lumisia, mutta ratkaisimme ongelman vilkaisemalla välillä taaksepäin, jolloin näkyi puun sula puoli ja keltainen pilkku.

Taas tuli listaamme lisää sellainen retkikohde, että se on katsastettava uudelleen ensi kesänä, mutta mukava pätkä oli.

Tietoa Seitsemän kukkulan luontopolusta kaupungin sivuilla. Myös Jalkaisin oli käynyt täällä polun kiertäessä vielä toiseen suuntaan.

-Anne

 

Tämä kirjoitus kuuluu #polkuhaaste-sarjaamme. Rohkaisemme aloittelevia ja kokeneempiakin arkiretkeilijöitä ottamaan ilon irti verorahoistaan ja kiertämään oman kaupungin ylläpitämät luontopolut.

Jyväskylässä polkuja on 10 ja ohjeet niiden löytämiseksi löytyvät kaupungin sivuilta täältä. Jaa kuva luontopolulta tunnisteella #polkuhaaste Twitterissä tai Instagramissa! Kaikki meidän #polkuhaaste-jutut löytyvät tästä.

Yksi vastaus artikkeliin “Seitsemän kukkulan luontopolku”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.