Värisemmekö yön kylmyydessä?

Koska edessä on eka yöpyminen ulkona talvella, minua jännittää ihan hirveästi.

Entä jos joudummekin palaamaan häntä koipien välissä kotiin tältä pikkuruiselta retkeltä? Mitä jos en saa unta? Entä jos emme saa ruokaa lämmitettyä? Jos nuotio ei sytykään? Koska jossittelu ei auta (paitsi jos minun on jostain syystä pysyttävä hereillä puoli yötä, se auttaa siihen), on suunniteltava hyvin ja otettava selvää asioista.

 

Vielä retken jälkeen palaamme uudelleen tähän varusteluetteloon ja listaamme tarkemmin, mistä oli hyötyä ja minkä voi jättää ensi kerralla kotiin. Valitsimme tarkoituksella kohteen kahdella tapaa läheltä: kohde läheltä kotia, yöpymispaikka läheltä parkkipaikkaa. Näin ei ole niin suurta harmia rinkkojen painosta. Kirjoitin jo aiemmin suunnittelun ensimmäisestä vaiheesta eli päätöksen tekemisestä ja riskien minimoimisesta.

Jos säätiedote pitää paikkansa, sää tulee olemaan viikonloppuna pakkasella kolmesta kahdeksaan asteen välillä. Sinänsähän tuo ei eroa esimerkiksi parin vuoden takaisesta juhannuksesta muuten kuin siten, että on enemmän lunta. Myös retkeillessämme Isojärven kansallispuistossa viime toukokuun lopulla yö oli kylmä ja silloin minulla sattui olemaan aika surkea makuupussi, joten tulen varmasti pärjäämään paremmin tai ainakin samalla tapaa tällä kertaa!

Varusteet, jotka pakkaamme mukaan rinkkoihin

  1. Teltta: Telttamme ei ole kallis eikä erityisesti talveen suunniteltu ja sen tarkoitus onkin olla lähinnä suoja tuulelta ja sateelta. Se on ostettu Varustelekasta viime vuonna, ei mitenkään erityinen vaan ihan tavallinen teltta, vaikuttaa ihan hyvältä ja pari kertaa kesällä koekoottu. Käsittääkseni hyvät tuuletusluukut ovat edellytys sille, ettei teltan sisäpinta kerää kosteutta ja jäädy. Jos teltta meidän pettää, varasuunnitelma on yöpymiskohteen laavu ja jos se on täynnä muita retkeilijöitä, tämän varasuunnitelman varasuunnitelma on lähteä kotiin yöksi.
  2. Makuupussit: Heikillä untuvainen unelma (kevyt ja lämmin), minulla Varustelekasta ostettu armeijan makuupussi (vähän painava, mutta erittäin lämmin). Nämä ovat oikeasti kolmen vuodenajan makuupusseja, mutta otamme niiden päälle vielä toiset makuupussit lisäeristeeksi. Nuo toiset makuupussit ovat jotain surkeita kympin makuupusseja, mutta eristävät hieman lisää, joten näillä kuvittelisimme pärjäävämme. Oma unelmani on hommata joko nykyiseen makuupussiin lisävarusteena saatava lisäkuori, joka tekee siitä talvimakuupussin tai ostaa jokin superkevyt, mutta täydellisen lämpöinen untuvamakuupussi.
  3. Tuplamakuualustat: Kylmyys hiipii kimppuun alakautta, joten ilman kunnon alustaa voi tulla talvella vilu. Meidän ratkaisu on sama kuin kesälläkin, kesällä tämä järjestely lähinnä pehmentää, mutta talvella sen tarkoitus on myös eristää. Teltan lattialle alimmaiseksi laitetaan ilmatäytteiset alustat ja niiden päälle edulliset solumuovialuset. Jos ilmatäytteiseen alustaan tulee vuoto tällaisella yhden yön retkellä, nielen harmini ja paikkaan sen vasta kotona, mutta pidemmän retken varalle minulla on näihin paikkaussarja mukana.
  4. Retkikeitin ja vettä sekä ruokaa: Voisikohan sitä enää paremmin sanoa, kuin että syömäänhän tänne on tultu? Eväät on varmaan vielä tärkeämmät kuin muut varusteet, sillä ruokaa tulee olla tarpeeksi ja sen tulee olla energiapitoista. Eka päivänä syömme nopeaa retkiruokaa valmispusseista sekä iltapalaksi makkaraa, toisena päivänä aamupalalla keitetään puuroa ja päivän pituudesta riippuen syödään vielä ainakin yksi tai kaksi ateriaa ulkosalla. Meidän keitin on tehottomaksi haukuttu Trangia ilman kaasupoltinta, mutta koitetaan vielä tämä reissu pärjätä! Nuotion tekemistä arkailen vieläkin, mutta otan hyvät sytykkeet matkaan, joten ehkä se onnistuu. Veden kuljettamiseksi ja hyödyntämiseksi yölämpönä (kuumavesipullona makuupussissa) tarvitaan pari laadukasta vesiastiaa, jotka kestävät keitettyä vettä. Ruoka- ja vesihommista kirjoittelemme myös ihan lähiaikoina, koska niissä on paljon asiaa ja kerron samalla tästä tulevasta reissusta esimerkkinä yhden reissun syömisistä.
  5. Lumikengät: Polkujen lumitilannetta emme tiedä, mutta jos kovin vähän on ollut retkeilijöitä, edessä voi olla umpihankikin. Suksia emme halunneet hommata tätä retkeä varten, se voi olla ohjelmassa sitten esimerkiksi ensi talvena. Minulla on sellaiset tavalliset sukset, mutta niillä ei metsässä pärjää.
  6. Retkeilykamppeet: Tärkeintä on uskaltaa pukea lähtiessä tarpeeksi vähän vaatetta ja tarvittaessa noin kilometrin käveltyä lisätä tai poistaa tarpeen mukaan. Lumikenkäillessä tulee takuuvarmasti hiki, kuten myös painavaa rinkkaa kantaessa ja hiestä litimärät vaatteet ovat todella epämukavat. Aluskerros on melko ihonmyötäistä merinovillaa, joka siirtää kosteutta ja tuntuu kosteanakin mukavalta. Puuvilla kastuu ja hankaa märkänä, joten se on huonoin valinta. Melkein nollakelillä välikerros on ohut, riittävän väljä muodostaakseen oman eristyksensä ja sen päälle tuleekin päällysvaatteet, jotka kestävät tuulta ja kosteutta. Kengät ovat tavalliset vaelluskengät villasukin varustettuna, ellei keli nyt kovin paljon kylmene.
  7. Taukokamppeet: Paikallaan ollessa tulee vilu, joten siihen tarvitaan mukaan eri vaatteita, ainakin lämmin taukotakki ja lämpimät jalkineet, joissa jalat saavat hieman lepoa. Meidän reissusta tosin on tulossa niin lyhyt, että voi olla, ettei kenkiä tarvitse jalkojen rasittumisen takia vaihtaa.
  8. Vaihtovaatteet, jotka käyvät myös yövaatteista. Varasukat, vaihtopipo. Lapasia otan mieluusti mukaan muutamia pareja, koska käytössäni ne tuppaavat kastumaan.
  9. Hätäensiaputarvikkeita: avaruuslakanat eivät paina paljoa, pieni ensiapulaukku on toistaiseksi jäänyt käyttämättä ja hyvä niin, tulitikkuja pitää olla mukana useissa eri kohdissa ja vesitiiviisti pakattuina. Otamme mukaan yhden ylimääräisen vedenkestävän kännykän, jota pidän koko ajan vaatteiden alla lämpimässä. Sen akku kestää koko retken, koska mobiilidata on otettu pois päältä eikä se sammuile kylmässä, kuten ”hienommat” tavalliset kännykkämme. Päänsärkylääkkeet.
  10. Hygieniatarvikkeet: vessapaperia, jota voikin sitten käyttää myös servettinä ja muuhun puhdistamiseen. Tästä syystä mukaan myös roskapusseja! Yhdessä yössä varmaan ehtii tulla hiki, mutta tulemme jo sunnuntaina kotiin, joten en mieti tätä kovin paljon, mutta toki pidempi talviretki vaatisi peseytymisenkin miettimistä. Peseytyminen retkellä, talvella, ai hyvänen aika.

Erittäin hyviä tarkkoja listauksia varusteista ja eväitten määrästä löytää googlettamalla. Itse pähkäilin tiskaamista pakkasella… ehkä astioita voi vähän hangata lumella ja sitten pestä vähällä vedellä?

~Anne

P.S. Jos olette ihmetelleet, miksi kohteemme ei ole vielä esittelyssä, niin se johtuu siitä, ettemme halua käyttää muiden ottamia valokuvia. Palataan kohteeseen Leivonmäen kansallispuisto siis retken jälkeen!

P.P.S. Niin ja me ollaan Facebookissa, joten pistäppä klikaten tuosta linkistä ja paina tykkää siellä, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon kaikista toilailuistamme.

Yksi vastaus artikkeliin “Värisemmekö yön kylmyydessä?”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.