Firewatch: Retkeilijän pelivalinta, osa 2

Täytyy näin alkuun myöntää, että aloin pelaamaan Henryn tarinaa jo toistamiseen läpi. Tästä voikin päätellä kaksi asiaa:

1) Peli on aikas lyhyt (n. 4-5 tuntia)
2) Peli on niin hyvä, että teki mieli heti aloittaa uudelleen!

Mutta muuttuiko mieli ollenkaan sitten ensivaikutelman? Hyvin vähän, täytyy sanoa.

Kuten jo aiemmin kerroin, pelin alku on todella tarinapainotteinen ja siinä määritellään hieman, millainen mies Henry on. Ennen varsinaista peliä näes luetaan muutama sivu esipuhetta. En itkenyt lukiessani niitä. En. Koska olen miehekäs mies. Hys nyt.

Firewatchia kuvaa ehkä parhaiten termi ”kävelysimulaattori”. Tai tässä tapauksessa ”patikointisimulaattori”. Toisin sanoen, pelissä on todella vähän varsinaista pelaamista. Yksi nappi ottaa radiopuhelimen esille, toista napauttamalla voit ottaa kouraasi esineitä. Kiipeäminen ja esteiden ylittäminen on myös yhden namiskan takana. Henryn ohjaaminen on siis varsin minimalistista.

Toki sinä itse päätät minne Henrynä patikoit ja keskusteluissa se, mitä hän vastaa pomolleen, jää sinun harteillesi. Voit myös jättää raportoimatta asioita Delilahille ja vaikka se ei varsinaisesti tarinaa ratkaisevasti muuta, muuttaa se teidän kahden välistä suhdetta.

Henryn ja Delilahin välinen dialogi on uskomattoman hyvin toteutettu. Koska heidän kasvojaan ei pahemmin näytetä (lukuunottamatta paria valokuvaa Henrystä), ääninäyttelijöiden ammattitaito nousee entistä tärkeämpään rooliin. Ja sitä ammattitaitoa löytyy, kuulkaas.  Dialogi on uskottavaa ja sitä kuuntelee mielellään. Delilah on sarkastinen ja nenäkäs ja rakastaa sanaleikkejä. Henry antaa samalla mitalla takaisin, jos niin haluat. Hän voi myös olla kylmä ja tunteeton tai vaitonainen, se riippuu täysin sinusta!

En halua paljastaa pelin tarinasta oikeastaan mitään muuta, koska sen kokeminen paljaaltaan oli sen verran hieno kokemus. Toisella pelikerralla olen löytänyt aivan uusia maisemia, sekä raportoitavia alueita ja esineitä, koska tajusin että ei ole mihinkään kiire. Olen myös tietoisesti valinnut eri vastauksia keskusteluissa Delilahin kanssa, koska haluan tietää mihin uusi tie vie.

Jos kuitenkin halutaan kertoa se perusidea parilla lauseella, on peli tarina Henry-nimisestä miehestä, joka ikävien tapahtumien kautta päätyy puistonvartijaksi. Puistolla on kuitenkin salaisuutensa ja ne paljastuvat pikku hiljaa.

Loppuun sitten hyvät ja huonot puolet pelistä peliarvostelutyyliin:

Hyvää:

  • Kaunis graafinen ulkoasu.
  • Dialogi on uskottavaa ja mieltä kutkuttavaa. Henryn ja Delilahin välinen sanastelu jaksaa naurattaa ja vähän itkettääkin.
  • Tarina on osittain todella kiehtova.
  • Rauhallisuuden tunne patikoidessa Wyomingin nimettömässä kansallispuistossa.
  • Hyvänmielen peli pitkästä aikaa. Ei aikarajoja (paitsi tavallaan dialogeissa), ei kiirettä.

Huonoa:

  • Tarina on tosiaan osittain kiehtova, mutta pelin loppunäytös jätti hieman kysymyksiä ilmaan. Viimeinen neljännes tuntui myös hätiköidyltä.
  • Pari pelin rikkovaa bugia. Kerran kävelin paikkaan, josta ei enää päässyt pois, koska hahmo jäi jumiin – kerran jouduin aloittamaan koko pelin alusta, koska tekoni eivät laukaisseet tapahtumaketjua, joka saisi tarinaa eteenpäin.
  • Ruudunpäivitys yskii PS4-versiossa. Optimointikysymys kuitenkin, sillä tietokoneellahan tuo pyörii sulavasti.

 

Summa summarum, suosittelen tätä peliä kaikille, jotka ovat ehkä vähän kyllästyneet siihen samaan harmaaseen massaan, jota peliteollisuus suoltaa ulos. Tätä peliä voi pelata kuka tahansa, ei tarvitse olla mikään videopelimaisteri. Ainoa huomio on, että pelissä kiroillaan aika paljon. Älä siis anna tätä ihan perheen pienimmille kokeiltavaksi.

Ja vaikka kyseessä onkin patikointisimulaattori, se varsinainen patikointi on suositeltavampaa. Sohvalla maatessa kun ei kunto tuppaa kohoamaan.

~ Heikki

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.