Luontopolku: Kanavuori

Kanavuori on Euroopan Unionin Natura 2000 -suojelukohde ja luontopolun ylläpidosta vastaa Metsähallitus. Polkureitti on 3,7 km pitkä ja sen varrelle osuu pari mahtavaa näköalapaikkaa. Kanavuoren luontopolulle pääsee lähes perille asti linja-autolla, linjat 38 tai 1 tai 3. Jos menet autolla, jätä se Naissaaren parkkipaikalle, josta on lyhyt matka polun alkuun.*

Kanavuoren luontopolku lähtee käyntiin kunnon kiipeämisurakalla. Itse Kanavuoren päällä maasto on tasaista, mutta varsinkin nyt lumisella säällä alkupätkän vuoksi kannattaa varata kunnolliset kengät, ettei nyrjäytä nilkkojaan. Polun alussa on portaat, niiden jälkeen seuraa kivikkoista polkua, jonka vieressä kulkee onneksi naru tukena.

Heti narujen alettua on ensimmäinen näköalapaikka, jyrkänne, jonka nimi on Leuha. Leuhan reunalta avautuu näkymä lounaaseen Vaajakosken Hupeliin. Hassua, mutta ennen viimekesäistä omaa polkuhaastettani kävimme usein vain tässä: onpas hienoa! No, hetken päästä on vielä parempaa ja koko reitti kannattaa tallustaa ja tulla pois kiertäen pohjoispuolelta Naissaareen.

Pikku-Leuhalta länteen, kirkkaalla kelillä, maisema on komea, mutta ei se kovin huonolta näyttänyt lumisateessakaan. Pikku-Leuhalla nautimme keväältä jääneitä Lämmin kuppi -juomia ja joimme vettä, kävimme katsomassa isoa kiveä Pikku-Leuhan takana ja lähdimme kotiin, sillä pikkukoiran turkki keräsi pikkupakkasessa melkoisesti lunta ja pelkäsimme sen paleltuvan. Emme siis käyneet Pikku-Leuhaa pidemmällä, vaikka aiemmin olemme kiertäneet kotiin kävelemällä jompaa kumpaa rengaspolun suuntaa toiselle puolelle vuorta ja Naissaaren kautta kotiin.

Kävelimme pois ja yritimme samalla tsekata linja-autoja, jotka menisivät oikeaan suuntaan. Linjan 38 pysäkki on polun alkupään kohdalla, mutta lauantaisin se ei kulje kaupunkiin päin. Kävelimme siis Naissaaren ohi Haapaniemen risteykseen, jossa linja 1 tuli noin kymmenen minuuttia myöhässä (kuulemma tavallista) ja sillä pääsimmekin kotiin asti. Linja-autossa oli lämmöt täysillä ja pikkukoiran turkkiin takertuneet lumipallot alkoivat sulaa kastellen Heikin housut ja minun lapaset, joten kotipysäkillä olimme kaikki vähän kylmissämme. Pieni retkemme oli kuitenkin sen arvoista! Ensi kerralla pidemmän kautta.

~ Anne

*Polun tiedot, tarkemmat reittiohjeet sekä kartta löytyvät Jyväskylän kaupungin nettisivuilta, poimin sieltä myös artikkelin alussa olevat faktat:

http://jyvaskyla.fi/ymparisto/polut (kaikki polut)

 

Tämä kirjoitus kuuluu #polkuhaaste-sarjaamme. Rohkaisemme aloittelevia ja kokeneempiakin arkiretkeilijöitä ottamaan ilon irti verorahoistaan ja kiertämään oman kaupungin ylläpitämät luontopolut. Jyväskylässä polkuja on 10 ja ohjeet niiden löytämiseksi löytyvät kaupungin sivuilta täältä. Jaa kuva luontopolulta tunnisteella #polkuhaaste Twitterissä tai Instagramissa! Kaikki meidän #polkuhaaste-jutut löytyvät tästä.

 

Yksi vastaus artikkeliin “Luontopolku: Kanavuori”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.