Kasvikuivuri testissä

Sain joululahjaksi kasvikuivurin. Tai no, siinä on säädettävä lämpötila ja sillä voi kuivata ihan mitä vain, joten tämä vuosi kulkeekin teemalla ”kokeilen kuivata ihan mitä vaan”. Kuivurihan hommattiin retkeilyn tueksi, sillä voi tehdä pieneen tilaan mahtuvia, kevyitä ja säilyviä retkiruokia helposti. Kesän mittaan retkiltä myös kotiinpäin kulkee villiyrttejä, marjoja ja sieniä.

Ensimmäinen kokeilu oli kuivata hieman paprikaa, selleriä ja chiliä.

Vihannekset pilkotaan ja keitetään niitä pari minuuttia reilussa vedessä, sen jälkeen ne levitellään talouspaperille tai puhtaalle keittiöpyyhkeelle valuttamaan ylimääräiset vedet pois. Kun ne eivät enää valu vettä, ne levitellään kuivurin tasoille ja jos näyttää, että vielä tippuu vettä, voi vielä taputella paperilla päältä. Märkiä vihanneksia ei kannata kuivurissa kuivattaa, vaan kaikki ylimääräinen neste on ensin saatava pois.

Kuivausaika riippuu tavarasta, jota kuivatetaan. Minä pöhistelin näitä pientä määrää vihanneksiani käytännössä puoli päivää, mutta lue ohje omasta kuivuristasi ja säädä lämpötila sopivaksi! Minun kuivurin lämpötila on säädettävä, joten jatkossa testiin saattaa päästä myös lihat.

Ensimmäiset pilkkomukset olivat sen verran pieniä, että ne menivät kuivuessaan osa läpi noista ritilöistä. Suurin osa kuitenkin pysyi tasoilla ja kuivattuina nämä ainekset: kaksi isoa suippopaprikaa, 4 sellerinvartta ja 150 g pieniä chilejä mahtuivat yhteen parin desin mukiin. Pussitin ne ja käytin noin kahden viikon kuluttua pataruokaan ja ne ”levisivät” oikein hienosti, vaikka esimerkiksi chilit näyttivät kuivattuina pelkiltä kuorilta.

Kuivausharjoitukset jatkuvat, koska keväällä olemme menossa Hetta-Pallas-vaellukselle ja lammaspaimenviikoille ja eväät meinasin osaksi kuivailla mukaan, osan ostan sitten kaupasta. Lisäksi on tulossa villiyrttikausi ihan kohta!

~ Anne

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.