Haluatko ostaa lisää aikaa? Hinta noin 10 e/2 tuntia

Olen saanut usein kommentteja (oikeassa elämässä, blogiin harvemmin) ajankäytöstä, siitä kuinka paljon harrastaminen vie aikaa ja miksi ei kuntoilla/ulkoilla enemmän/syödä terveellisemmin:

Miten teillä on aikaa liikkua ja ulkoilla ja vielä kirjoittaa siitä? Kyllä minäkin, mutta kun ei ole aikaa. En minä jaksa lähteä mihinkään töiden jälkeen. Minulla on ruuhkavuodet menossa. Ei ole rahaa. Ei mahdu kalenteriin. Minä en tiedä, mistä aloittaa.

Kiitos palautteesta, sitä ei oteta vastaan. Kaikki teidän tapanne ajatella sotivat minun periaatteitani vastaan ja pidän kiinni omistani. Minulla ei ole mitään taikakeinoa siihen, miten saatte lisää aikaa vuorokauteenne, paitsi yksi vinkki (ja itse asiassa pari pienempää seikkaa), jonka kerron tässä kirjoituksessa, mutta kerron ensin lieventävät asianhaarat:

Minulla ei ole pieniä lapsia vaan teini, hän voitelee jo itse omat voileipänsä. En tiedä, miten tämä kaikki onnistuisi yöt valvoen tai imetyksen ohessa. Se on tosin vain ne jotkut vuodet elämässä, nauttikaa niistä sillä tapaa kuin ne ovat ainutlaatuisia ja retkeilkää, kun se on taas ajankohtaista. Tai retkeilkää/harrastakaa lasten kanssa. Kun minun lapseni oli pieni, ulkoilin vain hiekkalaatikolla.

Olen vuorotyössä, joten talvella voin pyytää viikkoihini enemmän iltavuoroa, jolloin aamusta jää aikaa ja valoa ulkoiluun. Lapsiperheelliset töissä kiittävät runsaasta iltavuorojeni määrästä! Teen täyttä työpäivää, joten se ei ole lieventävä asianhaara. Olen työssä, mutta sattuneista olosuhteista ja omista aiemmista valinnoista johtuen palkkani ei ole suuren suuri. Rahatilanne ei kuitenkaan ole ”tili miinuksella kuun lopussa” vaan pikemminkin nollan paikkeilla.

Asun kerrostalossa eikä minulla ole autoa, joten minulla ei mene aikaa näiden asioiden korjaamiseen, huoltamiseen ja koristeluun. Kerrostalossa tosin annetaan tukku rahaa isännöitsijälle, joka huolehtii kaikista asioista, joten plus miinus nolla: joudun tekemään enemmän palkkatöitä, että joku muu huolehtii kodistani. Autokin on harkinnassa, mutta pitänee kirjoittaa Lada Niva -kuumeesta hieman enemmän joskus toisen kerran.

Sinulla voi olla aikasyöppöjä, joita et voi poistaa elämästäsi, kuten minä olen tehnyt. Aina ja kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta mihin voi, kannattaa kiinnittää huomiota. Muutamia aikasyöppöjä, jotka tuntuvat mahdottomilta, mutta joihin todellisuudessa on olemassa apukeinoja: omat ja perheenjäsenten riippuvuudet, huono kunto fyysisesti tai henkisesti, stressaava tai fyysisesti raskas työ.

Ymmärrän, jos sinulla jokin näistä asioista on toisin ja estää tekemästä asioita, joista nautit. Sen sijaan voit matkia minua jossain.

Minä en käy kaupassa: ruokaa verkkokaupasta

Jos ymmärrätte markkinoinnista höykäsen pöläystä, tiedätte kyllä, miksi Pentti Linkola sanoo:

Näkeehän sen jo Prisman ovella, että ihmiskunta tulee tuhoutumaan.

Maitopurkille tulee hintaa, jos ostat yhdetkin verkkarit matkalla kaupan perälle. Luulet, että on kätevää ostaa alkkarit, kirjat ja uudet pyyhkeet kaupparetkellä. Alkoholi ja tupakka eivät kuulu terveelliseen elämään, mutta siellä ne sinulle huutelevat, jos vaikka koitat vähemmällä olla. Entäpä ne herkut? Ja jos jotain unohtuu, menetkö kohta uudelleen? Tai käytätkö sunnuntain oikein ihanaan kauppakeskusreissuun koko perheen voimin? Kiertelette kaikki kaupat, syötte kauppakeskuksen ravintolassa ja ostatte viikon ruokatarvikkeet? Tsemppiä sinulle, koska kasvava kulutus on erittäin hyväksi kaupalle ja Suomen taloudelle. Minä en oikein jaksa siihen osallistua ja shoppailuintoni väheneminen on ollut suorassa suhteessa talouteni tasapainoon.

Viime keväänä aloitti Jyväskylässä sittemmin jo kuollut ja kuopattu kauppakassipalvelu Mukava. Tilasin ruokani netissä Mukavan verkkosivuilla ja ne tuotiin minulle kotiovelle ja olin iloinen ja tyytyväinen. Mukava oli porttimme kotiinkuljetettuun ruokaan, jos heillä ei olisi ollut niin symppistä mainontaa, emme varmaan olisi tulleet kokeilleeksi ollenkaan. Kiitos siitä heille. Sitten Mukava lopetti, mutta M-kauppa pelasti: heilläkin on kotiinkuljetus. Sittemmin myös S-kauppa tuli mukaan kilpailuun Mestarin Herkun kotiinkuljetuksella. Nämä kaikki löydätte internetin ihmemaasta ja voitte kokeilla itse, kuinka paljon aikaa, hermoja ja rahaa säästyy, kun ette mene kauppaan paitsi nälkäisenä, koskaan.

Kustannukset vs. säästöt

Kotiinkuljetus on maksanut noin 5-13 euroa per kyyti. Tilaan viikon ruokakuorman kerralla ja ostoslista tallentuu palveluun, voin muokkailla sitä keräämiseen asti ja tilata vaikka hieman enemmän etukäteenkin, jos tiedän jostain suunnitelmastani (esim. juhlat, joissa tehdään ruokaa). Rehellisesti sanottuna sama lista käy aika lailla viikosta toiseen, vihannekset ja hedelmät saattaa vaihtua sesongin mukaan. Kun ruoka on tilattu harkiten, täydellä mahalla tietokoneen edessä, mieliteot ovat vähentyneet huomattavasti ja ruokavalioomme sisältyy todella paljon kasviksia ja muita terveellisempiä valintoja, kuin jos kävisimme ne kävellen kaupasta hakemassa. Meillähän ei ole autoa, mutta jos olisi, tilaisin ruokatilaukseni kaupan ovelle ja kävisin sen sieltä noutamassa (maksu on tällöin noin puolet kotiinkuljetusmaksusta).

Jos unohdan mitään, yleensä sopeudun joko olemalla ilman tai käymällä työpäivän jälkeen Siwassa.

Pienemmät (veren)paineet

Kun töiden jälkeen ei tarvitse mennä kauppaan, vaan kotona on jääkaappi, kaappi ja pakastin täynnä ruokaa, en juurikaan stressaa ajatuksella ”töiden jälkeen on ehdittävä sinne ja tänne ja mitä me syödään ja voisiko ostaa jotain etukäteen pariksi päiväksi/viikoksi”, koska voin mennä kotiin rauhassa tai jos minulla on jokin meno, menen sinne ja kotiväki pärjää. Ymmärrän, jos teillä on hyvät rutiinit ruokahommien suhteen, teille tämä ei ole vaikeaa, mutta itse olen varustettu vähäisellä kiinnostuksella kotitöihin mukaan lukien ruoanlaitto ja erittäin suurella kiinnostuksella lähes kaikkiin muihin asioihin. Perheeseeni kuuluu myös kaksi muuta henkilöä, jotka ovat vielä vähemmän kiinnostuneita näistä asioista, joskin osallistuvat. En myöskään tule ajatelleeksi juhlapyhiä, joitten alla kaupassa on pidemmät jonot, vaan ennen kotiinkuljetuksen oivallusta jonotin siellä yhden jauhelihapaketin takia tai muuta vastaavaa.

Jostain syystä myös ruoanlaitto tuntuu kevyemmältä ja helpommalta, vaikka kasviksien määrän kasvaminen on johtanut myös pilkkomisen ja kuorimisen määrän kasvuun. Ruokaruljanssi ei tunnu enää uuvuttavalta. Ehkä siksi, että olen kotona noin puoli tuntia tai vartin aiemmin laittamassa ruokaa, ruokavalion kestäminen hyvin kasassa yleisellä tasolla on parantanut jaksamistani eivätkä verensokerit heilahtele liikaa juuri kotiin saapumisen hetkellä?

Ja se tärkein: ajankäyttö

Jos ei tästä selvinnyt, tällaisen keskittymiskyvyttömän hosujan tärkein voitto on se vartti tai tunti muutaman kerran viikossa/ jopa kerran päivässä, mikä jää pois. Kyse ei ole paljosta, mutta kun työaika vie 8 tuntia ja työmatkat noin 40 minuuttia päivässä, on ihan mukavaa olla rauhassa kotona tai lähteä ulkoilemaan heti töistä päästyä. Stressin tunne jo aiheuttaa illuusion, että aika kuluu ja kello tikittää ja  se olo vie voimia tehdä muita asioita.

Minä en käy myöskään vaatekaupassa enkä enää juurikaan kirppiksillä

Ennen kävin vaatekaupoissa, sittemmin siirryn verkkokauppaostelijaksi ja viherpiiperyyden iskiessä aloin ostaa vain käytettyjä vaatteita kirppiksiltä. Urheiluvaatteet ostan aina uutena, joten niitä ostin sitten ruokakaupassa käynnin yhteydessä tai verkkokaupasta. Tuo kirppiksillä kiertely vain alkoi muodostua aikasyöpöksi kirpputorien kasvaessa jättiläisiksi ja laadukkaita kirppiksiä on kuitenkin Jyväskylässä todella monta. Meidän ollessa tässäkin asiassa autottomia, esimerkiksi Kirriin polkupyörällä, joo, toki kauniit maisemat matkalla, mutta koko päivänhän siihen sai varata. Nautin siitä ensin todella paljon, mutta pikkuhiljaa aloin löytää vähemmän ja vähemmän ostettavaa, kunnes kyllästyin täysin. Käyn edelleen kirpparilla, jos joku kaveri minut mukaan pyytää ja usein nautinkin kiertelystä ja ostan muutaman vaatteen. En kuitenkaan lähde juuri koskaan erikseen kirppikselle.

Summa summarum, kaupat ja shoppailu tuntuvat kiinnostavan vuosi vuodelta vähemmän. Keski-ikä ei tule yksin. Jos sinä koet hallitsemattomia ostospuuskia, kannattaa myös tutustua omiin henkisiin solmukohtiin. Esimerkiksi tunteisiin ostaminen oli minulle aiemmin tuttua, se on vähän samanlaista kuin tunteisiin syöminen: hillitsemätöntä, tiedät kohta katuvasi ja siitä tulee sinulle lopulta harmia, kun taas alkuperäiseen ongelmaan se ei tuo ratkaisua. Ulkoilu, retkien suunnittelu ja tsemppaavat valmennukset (lähinnä olen kuunnellut Katri Mannista, löytyy osoitteesta kutri.net) ovat kuitenkin saaneet minut eroon näistä haitallisista harrastuksista lähes täysin. Esimerkiksi kirppikseltä kannoin kassikaupalla tavaraa, koska se oli niin halpaa ja samat kamat olen kaappien suursiivouksen aikana vienyt UFFin laatikkoon – kertaakaan pitämättä tai kerran kokeiltuna. Retkeilyharrastuksen alussa tosin meni överiksi retkeilytarvikkeiden kanssa, mutta sekin on ajan kanssa helpottanut ja onpahan nyt kaikenlaista rompetta olemassa. Nyt voi parannella harkiten, kun tulee tarjous erinomaisesta teltasta, voi ostaa sen ja myydä vanhan.

Oletko sinä löytänyt yllättäviä keinoja parantaa omaa ajankäyttöäsi? Kerro kommenteissa!

~ Anne

_MG_0865

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.