#Polkuhaaste alkaa: Tourujoen luontopolku

Tänään aloitamme virallisesti Rinkkaputken luontopolkuhaasteen tunnisteilla #polkuhaaste ja #rinkkaputki.

Oletko tutustunut oman kaupunkisi luontopolkuihin, niihin joita kaupunki ylläpitää? Tiedätkö, mistä niiden tiedot löytyvät, vai satuitko oikeaan paikkaan kaverin neuvojen ansiosta? Onko sinun nurkillasi erityislaatuinen luontopolku?

Polkuhaaste: ohjeet

Tägää kuvasi luontopolulta Instassa tai Twitterissä #polkuhaaste ja #rinkkaputki tai vinkkaa kommenttikentässä, jos olet käynyt luontopolulla haasteen innoittamana tai muutenkin.
Jos kirjoitat Stoorin blogia, lisää luontopolusta kertovaan juttuusi avainsana ”polkuhaaste”. Haaste kestää tästä hetkestä ikuisuuteen (niin kauan kuin polkuja löytyy), mutta itse seuraamme tunnistetta #polkuhaaste ja käymme keskustelua sen alla tämän vuoden ajan.

Tänään kerromme sinulle yhdestä lempipolustamme, Tourujoen luontopolusta. Kaikkiin kymmeneen Jyväskylän kaupungin luontopolkuun pääset tutustumaan täältä (kartat, kuvaus polusta sekä saapumisohjeet). Itse olemme käyneet lähes kaikilla poluilla viime kesänä ja talven mittaan käymme myös, mikäli aikataulu ja sää sallii. Kannustamme sinuakin tekemään niin, tule mukaan haasteeseen!

Tourujoen luontopolku

Ei talvikunnossapitoa.

Tourujoen luontopolku on kiva pätkä, 700 metriä luontoa tiiviissä paketissa keskellä kaupunkia. Kesäisin sen lehtomaisema on rehevä ja hyvin tummanvihreä, syksyisin se näyttää kuolevalta aavemetsältä ja talvisin… No, siellähän ei ole talvikunnossapitoa. Silti siellä on pariinkin otteeseen lähiaikoina tullut käytyä, lumettomana aikana käytiin vain joen rannassa kuvaamassa Möykkyä (varsinainen polku on kielletty koirilta) ja tammikuun alkupäivinä kävimme katsomassa, miltä näyttää joki 30 asteen pakkasessa. Meillä on kuvia myös kesäisestä Tourujoesta, katsotaan josko nekin päätyisivät tänne, tai sitten teemme uuden retken.

Polulle pääsee meidän kotoa Halssilan reunalta oikopolkua pitkin, joten ennen varsinaiselle luontopolulle saapumista kävelemme usein joenrantaa pitkin. Näillä kohdilla jäätyvä joki muodosti hauskan kuvion: kuin valtatie sulaa vettä menee keskeltä ja katkeaa portaiden kohtaan.

Joella on paljon elämää niin kesällä kuin talvellakin. Jää oli täynnä lintujen jälkiä. Hyvällä tuurilla voi nähdä muitakin elukoita, ja keväisin lintujen laulu on suorastaan häiriköivällä voluumilla.

Pitkospuut ja polun muut puurakenteet kopisivat ja vonkuivat ja paukkuivat askelten alla. Puu on todella kovaääninen kävelyalusta pakkaspäivänä. Valo näissä kuvissa on valoa hieman ennen auringonlaskua. Se näkyy lähinnä puiden latvoissa, kun lähes koko polku on syvällä joen rannassa. Kesäisin polku on tämän ansiosta hieman viileämpi paikka kuin ympäröivä kaupunki.

Jää oli polun alkupäässä paikoin vyörynyt yli polun ja nämä jääkohdat olivat todella vaikuttavia. Ne näyttivät siltä, että vesi oli vain yhtäkkiä pysähtynyt polun päälle ja ympärille.

Tourujoen luontopolku on luonnonsuojelualuetta. Polku on rakennettu suojaamaan kasvustoa ja maastoa. Luontopoluilla tutut rastitaulut kertovat alueen maastosta, kasveista ja historiasta. Tourujoen rastitauluista löytyy tietoa mm. joen hyödyntämisestä Kankaan tehtaan voimalähteenä sekä joen ongelmallisesta ravinnekuormituksesta Jyväsjärvelle. Alueella kasvaa myös harvinaisia lajeja kuten lehtopalsami ja lehtotähtimö.

Myös polun loppupäässä jää oli peittänyt polun ja raput. Varovasti luistelemalla selvisimme kuitenkin polun toiseen päähän.

Stoorissa on esitelty Tourujoen luontopolkua muissakin blogeissa: Anniina blogissaan Kaikki on hetken tässä kävi polulla varmaan samoihin aikoihin meidän kanssa ja kirjoitti siitä jutunkin. Laineilla-blogin Hanna oli ainakin tässä jutussa käyttänyt kuvaa Tourujoelta ja jostain bongasimmekin tiedon, että hänen hääkuvat on siellä kuvattu. Tourujoki on siis stoorilaisten elämässä mukana nurkalla jos toisella!

Luontopolkuhaasteen osasia on myös meidän aiemmissa kirjoituksissa: kameran suojaamisesta kertovassa jutussa kerroimme Aittovuoren luontopolusta. Laukaan Hyyppäänvuorella kävimme valokuvaamassa ja nauttimassa maisemista sekä päivällä että yöllä. Lisätietoa Hyyppäänvuoren alueesta löydät täältä.

 

Tämä kirjoitus kuuluu #polkuhaaste-sarjaamme. Rohkaisemme aloittelevia ja kokeneempiakin arkiretkeilijöitä ottamaan ilon irti verorahoistaan ja kiertämään oman kaupungin ylläpitämät luontopolut. Jyväskylässä polkuja on 10 ja ohjeet niiden löytämiseksi löytyvät kaupungin sivuilta täältä. Jaa kuva luontopolulta tunnisteella #polkuhaaste Twitterissä tai Instagramissa! Kaikki meidän #polkuhaaste-jutut löytyvät tästä.

4 vastausta artikkeliin “#Polkuhaaste alkaa: Tourujoen luontopolku”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.