Retkeilijän reenit

Miksi retkeilijä käy salilla? Oikeammin, miksi juuri tämä retkeilijä käy salilla? Esimerkiksi siksi, että se auttaa pitämään elämän hallussa ja siten myös housukoon samana, ettei tarvitse ostaa joka vuosi isompia retkeilyhousuja ja muita vermeitä. Jos ei liikkuisi talvella ollenkaan, ei jaksaisi kesän tullen kantaa rinkkaa eikä ehkä niin innostaisi aloittaakaan, kun on rapakunnossa ja menisi kaikki rahat uusiin varusteisiin.

Minä ostin uudet sukset ja monot ja meinasin hiihdelläkin tänä talvena, mutta paukkupakkaset eivät ole minua siihen houkuttaneet ja monen viikon sairastaminen on vienyt innokkuudelta terävimmän kärjen. Tervehdyttyäni menin pitkästä aikaa kuntosalille. Se on se minun juttuni, käyn kaksi tai mieluiten kolme kertaa viikossa hikoilemassa, joko työpaikan salilla tai Seppälän GoGo Expressillä, joka on mahtava sali, täynnä laitteita ja painoja ja sen verran kävijöitä, ettei tule mitenkään liian yksilöllisesti palveltu olo, kuitenkaan minkään asian salilta puuttumatta. Toki palvelua tarvittaessa aina saa ja olen teettänytkin GoGon personal trainer Timolla saliohjelmani. Olen kertonut saliohjelmastani aiemmin Tavisvägenillä, joten en nyt luettele tähän, mitä teen, sen voitte tsekata linkin takaa. Mielestäni ammattilaisen tekemä ohjelma maksaa itsensä takaisin parempana tehokkuutena, joten kysy palvelua omalta saliltasi!

 

Laihtuminen

Saliohjelmani painottuu muutamalla eri tavalla retkeilyn hyödyksi. Yritän päästä eroon pyöreydestäni, osin siksi, että vaatteet mahtuisi paremmin, osin siksi, etten kohtaisi äkillistä kuolemaa sydän- ja verisuonitauteihin nuorella iällä. Kilojen väheneminen ei haittaa myöskään retkellä, kun kannettavaa on siinä muodossa vähemmän ja polvet kiittää. Laihtumista kuntosaliharjoittelu auttaa suurentamalla lihasmassaa, joka taas kuluttaa näin enemmän energiaa (myös levossa).  Kuntoillen laihtuminen käy myös esteettisemmin, ei tavoitteeni nimittäin ole olla ns. laiha läskikään eikä jättää löysää nahkaa eri puolille roikkumaan. Laihtuminen tapahtuu ensisijaisesti syömällä oikein, mutta kuntoilu tekee siitä palkitsevampaa.

Läski on myös herkempää paleltumaan talviulkoilussa kuin sellainen suht timmi kroppa. Itse huomaan, että ne kohdat, missä on ollut tai on vielä ylimääräistä, ovat enemmän paleluvaarassa, esimerkiksi reidet, peffa ja allit. Kilomääräni ollessa pahimmillaan tuntui, että reisien etupuolet ovat aivan tulessa, kun tulen sisälle, olin vakuuttunut että ne tippuvat pian irti (=nopea laihdutuskikka, haha) ja kun kutiaminen alkoi, vähän toivoinkin niiden tippuvan irti. Tuo herkästi paleltuva alue kannattaa joka tapauksessa suojata kovilla pakkasilla ja tänä vuonna onkin noussut muoti-ilmiöksi untuvatäytteinen hame, jonka voi laittaa housujen päälle lämmittämään. Se käy myös miehille!

Elämänhallinta-asiana nostan esiin sen, miten jo vaikka viikonlopun, saati viikon vaellus pistää kehon yliviritykseen: jos retkellä vaikka laihtuukin kiloja, niin retkeltä kotiin tultua pitää olla tarkkana, ettei sorru ahmimiseen. Itselläni on yhden luonnossa vietetyn viikonlopun jälkeen aina torstaihin asti järjetön nälkä. Tässä kuntosali ja järkevä ruokavalio ovat auttaneet minua, sillä jos rutiinia ei ole, saattaa tankkaus venyä ja nahkakin siinä samalla.

Kestävyys

Yhtenä tavoitteena on juokseminen. Eli ihan oikeasti se, että paino vähenee, lihasten liitoskohdat eivät paru tuskasta juostessa eikä selkä tule kipeäksi juoksun jälkeen. Tällä hetkellä pystyn juoksemaan lyhyitä matkoja polulla, mutta en tiellä. Tavoite on voida joskus hölkätä Jyväsjärveäkin ympäri tai ei sentään, ehkä oikeammin pidempiä matkoja polulla. Tätä auttaa lihaskestävyys eli se, että tehdään pitkään ja sitkeästi ja tuupertumatta töitä. Lihaksiin ei välttämättä tule sellaista auton ilmaan nostavaa voimaa, vaan enemmän sellaista voimaa, että auto jätetään parkkipaikalle ja kävellään rinkka selässä 10 kilometriä. Siksi sarjat ovat pitkiä ja niitä tehdään monta: 4 x13-15. En siis pyri esimerkiksi massiivisiin pyllylihaksiin enkä myöskään tavoittele jättisuuria hauiksia: jätän sen suosiolla innokkaammille. Kai nekin kestää jotenkin paremmin elämää, pitäisikö kokeilla? Ja jonkunhan ne autotkin pitää nostella! Minun tavoitteeni on kuitenkin juosta joskus vielä ja sitä odotellessa kävellä tarvittaessa kymmeniä kilometrejä päivässä rinkka selässä.

Työkyky

Ja onhan se tärkeää jaksaa duunissa: kuntosalilla kun tehdään toimistohiirestä paremmassa ryhdissä istuva, irrotetaan mieli työnteosta ja pistetään kasaan painuvat hartiat oikeaan malliin. Päivä toimistolla vain istuen ei tee selälle hyvää, joten töissä olen usein seisoskellut puolet päivästä ja istunut puolet, hyviä vaihtoehtoja hakien, kiitos tästä vaihtelusta sähköpöydälle, joka on meidän toimistossa vakiovaruste. Työtuolissani on säätö, josta sen saa vielä keikkumaan vähän ja se jos mikä pumppaa selkäniveliä kivasti. Kuntosalilla käyminen vähentää pitkiä sairaslomia, kun selkä ja hartiat pysyvät kunnossa. Työkyky taas tukee myös retkeilyä: palkallahan niitä varusteita ja matkoja on ostettu, ettei tämä harrastus rajoitu ihan vaan tähän kaupunkialueelle!

Tammikuu – tuo kuntoilun huippukuukausi

Stoorissa on ollutkin paljon kuntosaliaiheista asiaa näin vuoden alkajaisiksi, näistäkin jutuista paistaa sellainen pidempi into, eikä vain tammikuu aloittajan suosikkiajankohtana: Minna, Melkein oikeissa töissä, kirjoittaa hyvin taviksen kuntoremontista ja Liisa, 147 cm elämää, jumppaa onnistuneesti kotisalilla. Jenna kertoo Fortuna-blogissa erilaisista tyypeistä salilla: tuttua juttua, me käydään niitten mummojen ja pappojen kanssa samaan aikaan eli aamuisin!

~ Anne

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.