Ympäristöluotsi käytettävissä Jyväskylässä

Ympäristöluotsi näyttää ulospäin aika tavalliselta tallaajalta, mutta mahdollisesti saattaa olla muuta kansalaista kiinnostuneempi ympäristön tilasta. Kulkiessaan hän noukkii roskia ja hän tuntee hyvin jokamiehenoikeudet. Jos yllätät ympäristöluotsin hänen luontaisesta ympäristöstään eli metsästä, hänellä on usein käytännölliset jalkineet, punkeilta suojaavat lahkeet ja hän voi tuoksua hieman nuotiosavulta.

Jyväskylässä on aloittanut vuoden alussa joukko vapaaehtoisia ympäristöluotseja eli vertaisviherpiipertäjiä (keksin termin juuri itse). Aiemmin Jyväskylässä on ollut kulttuuriluotseja, jotka lähtevät seuraksi teatteriin tai museoon, mutta nyt konseptia on laajennettu luontoon, mahtavaa!

Juttelin yhden luotsin kanssa Twitterissä huomattuani hänen jakamansa uutisen ympäristöluotsitoiminnasta, uutinen koski Tamperetta, mutta tämä Ritva oli maininnut Jyväskylässä olevan samaa toimintaa. Kyselin tarkemmin ja kävin tutkimassa luotsitoimintaa yleisesti ja ympäristömielessä täältä. Ritva kertoi ympäristöluotseja olevan noin 20 Jyväskylässä ja heidät löytää esimerkiksi Facebook-ryhmästä Ympäristöluotsit Jyväskylä.

Ihastuin ikihyviksi! Voit ottaa yhteyttä koordinaattoriin puhelimitse ja pyytää kaverin esimerkiksi linturetkelle tai kertomaan kaupungin luontokohteista.

Luotsi on vapaaehtoinen kanssakulkija, ei opas, mutta hänen kanssa voi yhdessä ihmetellä luontoa tai kulttuuria, kumman luotsin nyt mukaansa haluaa. Kulttuuriluotsin kanssa voi päästä kohteisiin joko ilmaiseksi tai alennuksella! Arvaatte varmaan, että luontopolulle pääsee ympäristöluotsin kanssa veloituksetta – sitäkin arvokkaampaa oppia saamaan!

Koulutus kulttuuriluotsiksi on muuten alkamassa kohtsillään. Mene mukaan, jos yhtään kiinnostaa! Hakuohjeet löytyvät täältä. Minä seurailen, josko ympäristöluotsi löisi itsensä läpi ja tulisi lisää kursseja, tavallaan kun tämä blogikin on hyvin luotsaushenkinen (vaikka minä sitä esiliinaa taidan tarvita).

~ Anne

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.