Lammaspaimenviikot haettavissa pian

Aikainen aamuherätys idyllisessä torpassa runsaslajisten niittyjen keskellä, auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta, aamukahvin jälkeen lammasten laskemista ja sitten reppu selkään, edessä päiväretki vaikkapa Kolin upeisiin maisemiin. Olettekos kuulleet lammaspaimenviikoista kansallispuistoissa? Lammaspaimen vuokraa tuvan tai tilan viikoksi, huolehtii lampaiden veden vaihtamisesta ja seuraa elukoittensa määrää ja yleisilmettä. Koska lammaspaimenen homma on kohtalaisen vaivatonta, aikaa jää myös retkeilylle ja lomailulle. Ilmaista lammasten hoitaminen ei ole tietenkään ole, koska olemme höpsöjä kaupunkilaisia, mutta maksuilla katetaan tilojen ylläpitoa sekä luonnonhoidon kuluja.

Miksi kansallispuistoissa on lampaita? Lampaan virka on pitää yllä perinnemaisemaa, koska lammas on kova syömään ja niityt kasvaisivat umpeen ilman jokakesäistä rouskuttelua. Niityt ja perinnemaisemat alkavat olla vähissä laiduntamiseen perustuvan karjatalouden vähenemisen myötä.

Lammaspaimenet valitaan arpomalla. Hakuaika alkaa 18. tammikuuta, haluaisitko sinä viedä oman perheesi näin erilaiselle lomalle?

Heikki kysyi, keksinkö koko jutun omasta päästäni, koska se kuulostaa pähkähullulta. Hän oli huolissaan myös lampaitten katoamisesta ja siitä, pureeko lammas. Sen näemme ensi kesänä, jos arpaonni potkaisee! Lisätietoa lammaspaimenviikoista Luontoon.fi.

~ Anne S.

2 vastausta artikkeliin “Lammaspaimenviikot haettavissa pian”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.